PRACHTIGE, DAPPERE TROOSTMEISJES & BURRI

Je moet nog op korte termijn naar de Kunsthal in R'dam. Om meerdere redenen – je krijgt er 2 ter motivatie. De tentoonstelling foto’s van Zwitserse fotograaf René Burri. Je kent ze ongetwijfeld – prachtige zwart-wit-foto’s van bijv het naoorlogs Duitsland, diverse stadsgezichten. En mn ook zijn portretten van politieke en culturele sleutelfiguren van de twintigste eeuw. Variërend van Che Guevara en Richard Nixon tot Alberto Giacometti en Pablo Picasso.
.
Indrukwekkender nog - de portretserie van oudere
Indonesische vrouwen van fotograaf Jan Banning.
De vrouwen zijn afkomstig uit Java, Sumatra en de Zuid-Molukken. Uit hun ogen spreekt hun verleden: de geschiedenis van de ‘troostmeisjes'. In de Tweede Wereldoorlog zijn zij door de Japanse bezetter gedwongen tot prostitutie. Deze prachtige vrouwen hebben de moed naar buiten te komen met hun afschuwelijke, pijnlijke verleden. Van heel dichtbij legde Banning de vrouwen vast. Ze kijken ons recht aan. Van alles zie je in hun ogen. Daarbij vertellen ze hun verhaal. Wat een kracht in het verdriet. Zeer achtenswaardig.
.
Ze raken je diep.

.
De NOS zendt in het kader van de jaarlijkse Indië-herdenking op 15 aug as de documentaire ' Troostmeisjes' uit.
Bekijk hier de trailer.
.
Aug '10

1 opmerking:

Dr Shock MD PhD zei

Rij dagelijks langs de Kunsthal S**T ga zeker kijken. Overigens nieuwe fotomuseeum niet te versmaden http://tinyurl.com/77dfz4
010 rocks.
Vooral Wall Street Stop http://tinyurl.com/256fble
Take care dr Shock