PLACEBO BIJ PARKINSON

Weet je het nog? Het hersengebiedeje de nucleus accumbens (NA) projecteert naar delen van het limbisch systeem en naar frontaal. Het speelt een belangrijke rol in het systeem dat verantwoordelijke is voor het gevoel van beloning en het gedrag wat we hebben om dat gevoel te bereiken. Dat is cruciaal bij verslavingen. We hebben allemaal onze verslavingen… geen zwakte is ons vreemd. Dat gebiedje doet wat bij ons allen.
De stof in de NA die een grote rol speelt is dopamine. Weet je nog – we hadden het er heel lang geleden over in
CC (zie placebo): Als een ‘placobo’ (een neppil) goed zijn werk deed, zagen we op een PET-scan een toename van de dopamine activiteit in de NA. En hoe enthousiaster ze waren over de placebo, hoe actiever de NA. En die enthousiaste groep, bleek later via een fMRI scan dat ze ook qua gokken een actievere NA activiteit hadden (lees maar hier in CC). Een echt reward systeem dus, dat de meest boeiende onderzoekjes met zich meebrengt – over gokken, en ook over sporten (zie bijv 'excercise!')bijvoorbeeld.

.
Een onderzoek bij mensen met de ziekte van Parkinson. Deze patiënten hebben een afname van de hoeveelheid dopamine in het brein. Dit leidt onder andere tot ernstige bewegingsstoornissen. De medicatie voor de verlichting van deze symptomen is dan ook gericht op het doen toenemen van de hoeveelheid dopamine. In dit onderzoek kregen alle 35 patiënten een placebo-pil. Er werd gezegd dat ze een kans hadden van 25, 50, 75 of 100% dat het een ‘echte pil’ was. Maar ze kregen zowiezo de placebo (nep) pil was. Ook andere percentages werden genoemd.
Er werd onderzoek gedaan naar de dopamine activiteit in de NA via PET scans. De patiënten tegen wie was gezegd dat hun kans op een echte pil 25% of 50% was bleken geen toename van dopamine in hun NA te hebben. Opmerkelijk: ook de patiënten tegen wie gezegd was dat de kans dat ze een echte pil hadden 100% was, hadden ook geen toename van dopamine
(Arch Gen Psych ’10; 67(8):857-65)
.
Maar … de patiënten tegen wie gezegd was dat de kans 75% was, hadden wel een dopamine toename.
.
Boeiend hè?
.
Het lijkt dus te gaan om de verwachting op iets – met een redelijke kans erop.
Volgens de onderzoekers is de dopamine toename in de NA evenveel als bij ‘echte medicatie’. Daar moet ik nog wat nader naar kijken, want dat gaat wel erg ver. Dit doet me ook denken aan dat wijn-onderzoek – weet je nog? A taste for
wine - 'A taste for wine': wijn met een duurder prijskaartje werd als smaakvoller ervaren vergeleken met dezelfde wijn, maar met een goedkoop prijsetiket. Ook dat kan aan voorgaand onderzoek gekoppeld zijn.
.
In ieder geval bieden deze resultaten voer tot nadenken!
Bijvoorbeeld over de wijze waarop we met elkaar praten over behandelingen. Een mooi evenwicht creëren! Bijvoorbeeld bij een ingreep - niet zeggen ‘dat het vast niks wordt’ – maar ook niet dat het ‘een peulenschilletje’ is? Confabula denkt ook aan de contactname… van mens-tot-mens. Hoe wil je benaderd worden? Juist: als…
.
Lees hier:
Milkshakes & satisfaction.
En ook over antidepressiva: SSRI's versus placebo's.
of
.
Maar waar het dus om draait: placebo's. En ook hier: placebo versus placebo..
.
Nov '10.

1 opmerking:

best Joker stash zei

What a well written and compassionate article. I found your ideas and wisdom encouraging and helpful. brians clubs