DELIRIUM & ACETYLCHOLINESTERASE-REMMER in THE LANCET

Weet je nog dat C schreef over het nieuws dat er een groot onderzoek naar het effect van een acetylcholinesteraseremmer voor de behandeling van het delirium was gestaakt? Zie hier in CC. Idee was dat je acetylcholine als het ware ‘nodig hebt’ om helder te blijven denken. Een acetylcholinesterase-remmer remt het enzym acetylcholinesterase. En dit enzym breekt normaliter acetylcholine af. Door het medicijn wordt dus de afbraak van acetylcholine in het brein tegengaan. Het middel wordt om die reden ook wel bij sommige patienten met de ziekte van Alzheimer voorgeschreven.
.
De hypothese was dat het medicijn een gunstig effect op een delirium zou hebben.

.
En je weet – een delirium komt heel erg vaak voor: psychiatrische symptomen ten gevolge van een lichamelijke ziekte. Confabula kan er niet vaak genoeg over schrijven. En check ook het enge
mnenomic ervan - hier in CC. Jij krijgt er als arts later altijd wel mee te maken.
.
Nu staat het gepubliceerd in The Lancet.
The Lancet! Het 1e blad waar C altijd al haar manuscripten heen stuurt, maar ze subito van geretourneerd krijgt (...terecht vreest zij). Gelukkig lukt het prof van der Mast, onze hoogleraar Ouderenpsychiatrie (zie hier in CC) wel. Je kunt nu in the Lancet lezen: na de inclusie van 104 patiënten op de IC met een delirium, waarvan er 54 een acetylcholinesterase-remmer kregen en 50 een placebo (en daarover hadden we het gisteren nog in CC), bleek dat er in de acetylcholinesterase-remmer-groep meer mensen overleden. Daarom is het onderzoek voortijdig gestaakt. Je kunt het hier nalezen.
.

Eerder hier: Centrum voor Ouderengeneeskunde.
En over psychiatrie & somatiek.
En ook in CC: antipsychotica & ouderen & pneumonie.
.
Ook Betablokkers en delirium! - hoe vaak schrijven we (ze) wel niet betablokkers voor!
Cognitie na een ziekenhuisopname.
Nogmaals: dat delirium-mnenomic - echt - schrijf het in je kleine zwarte boekje!
(of in je computer-mini-dingetje...)
.
Foto: Dr Shock.
.
Nov '10

1 opmerking:

best Joker stash zei

What a well written and compassionate article. I found your ideas and wisdom encouraging and helpful. brians clubs