VET & HERSENVOLUME

Over de ziekte van Alzheimer hebben we het vaak. We moeten bewegen ...!
.
en ook parallel (of vnl dat...) mindful zijn om onze cognitie scherp te houden. We willen voorkomen dat er in het brein amyloïde plaques neerslaan. Plakkaten van eiwit die door het neerslaan van amyloïd-β. Eerder kon je hier (zie 'Curry!') lezen dat de stof bisdemethoxycurcumin, een ingrediënt in curry, de macrofagen van patiënten met de ziekte van Alzheimer stimuleert amyloïd-β op te ruimen. Ook visolie bleek gunstig: omega-3-vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) hierin stimuleert de aanmaak van LR11 in het lichaam. En dat kan ook de afbraak van amyloïd-β bevorderen. Zo is er wel meer aan dieettipjes gepasseerd.

.
De buikomvang bleek wel van belang om in de gaten te houden. Mensen met het meeste vet op de buik bleek een 3 maal zo hoog risico op dementie te hebben tov de personen met slanke buiken. Het hoogste risico was bij de mensen ook overall een te hoge BMI hadden (zie hier in CC ‘buikjes in!’).
.
Daar sluit recent onderzoek weer bij aan. 733 mensen met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar warden onderzocht. Er werd gekeken naar hun Body Mass Index (BMI – zie hier in CC). En naar buikomtrek, middel-heup ratio. Plus naar de onderhuidse vetmassa. En vetmassa rond de organen met een CT-scan.
En ze kregen een MRI van het brein. Er werd gekeken naar het volume van het brein en naar de vasculaire situatie van het brein. Alle vetparameters, variërend van de hogere BMI tot een hoge vetmassa rond de organen, bleek geassocieerd met een lager totaal hersenvolume. Dit stond los van of er sprake was van andere cardiovasculaire risicofactoren. De relatie met afgenomen breinvolume bleek het sterkst te zijn met het vet rond de organen. De onderzoekers hebben naast het ‘totale breinvolume’ ook specifiek gekeken naar het volume vd temporal hoorn, de witte stof intensiteit en aanwijzingen voor vasculaire schade. Deze specifieke aspecten bleken niet gecorreleerd met de obesitas (
Ann Neurol 2010).
.
‘Centrale obesitas’ blijkt dus risicovoller voor het breinvolume dan ‘globale adipositas’. En dan gaat het mn om vet rond de organen. Je kunt je voorstellen dat juist dat vet ook cardiovasculair schadelijk is.
.
Maar bij de MRI scan bleek nu geen correlatie met vasculaire schade. Ook is obesitas geassocieerd met ontstekingsparameters. Zoals interleukin-6 and TNF- alpha, wat in vetcellen wordt gemaakt. Over TNFα haden we het hier vaker. Door TNFα wordt de aanmaak van interleukine-1 bevorderd, wat weer bijvoorbeeld de aanmaak van de schadelijke amyloïde plaques kan bevorderen. Dus TNFα lijkt niet goed voor de cognitie (zie ook TNF alpha & cognitie ). En vet bevat ontstekingscellen die wellicht ook schadelijk voor het brein kunnen zijn. Dit behoeft weer verder onderzoek.
.
Spijtig is dat er overigens niet gekeken is naar het volume vd hippocampus. Want juist dat onderdeel van het brein staat zo in het nieuws bij cognitie. Zie bijv hier ‘neurogenese zichtbaar’.
.
Eerder in CC: hypertensie & cognitie.
Of: dieet & brein.
.
Ook hier in CC: visolie & psychose
.
Vergeet niet ons eerdere verhaal over Depressie & overgewicht - want dat is nu extra interessant als je bovenstaand bericht beschouwt! Risico!
.
Aug '10

1 opmerking:

buy medicine online without prescription zei

Thanks nice providing information such one medicine website all helth related so plz check out website.easily buy Online medicine store.