PSYCHIATRIE & SOMATIEK - RISICO.

Verwevenheid van psychiatrie en somatiek. Wat Confabula haar medisch studenten steeds inpepert. Je hoeft geen psychiater van haar te worden – maar besef wel dat je als arts altijd met mensen met psychiatrische symptomen of aandoeningen te maken zult krijgen. En dat feit is van belang voor je somatische praktijk.
.
Kijk maar eens naar dit indrukwekkende verhaal uit the Archives of Surgery. Onderzoekers zochten de gegevens van 25.539 patiënten uit die tussen 2003 en 2006 op de Intensive Care hadden gelegen. Er werd gekeken of zij in de 12 maanden ervoor gediagnosticeerd waren (geweest) met een psychiatrische aandoening. Variërend van depressie, tot angststoornis, posttraumatische stressstoornis, manisch-depresiviteit, tot schizofrenie. Vervolgens werd gekeken naar het beloop van hun situatie daar op de IC en in het ziekenhuis.
.
Bij 8922 patiënten bleek sprake van een psychiatrische aandoening.
In 1e instantie leken de sterftegetallen van de eerste maand van follow-up gelijk tussen mensen met en zonder psychiatrische diagnose.
Maar toen werd aangepast voor andere factoren, als demografie, type operatie, medicatiegebruik, ernst vd somatische ziekte etc.
Vervolgens bleek dat mensen met een psychiatrische aandoening meer sterfterisico hadden daar op de IC. En dat mensen met een depressie of angststoornis het hoogste risico hadden.
.
Wat kan hiervan de oorzaak zijn? De patiënten met een psychiatrische aandoening bleken wel een slechtere algehele conditie te hebben en waren gemiddeld zwaarder dan de patiënten zonder psychiatrische aandoening. Maar - zeer opmerkelijk: ze hadden zelfs minder hartklachten, een lagere bloeddruk, minder nierafwijkingen en ook minder diabetes dan de patiënten die geen psychiatrische aandoening hadden. En medicatie bleek ook geen significante factor. De onderzoekers suggereren dat sommigen zich misschien minder goed aan medische voorschriften houden. Of minder goed communiceren naar hun dokter wat hun klachten zijn. Maar we vrezen toch dat het te maken heeft, voor een belangrijk deel ook, met de stigmatisering van de patiënt met psychiatrische aandoening. Wat een communicatie- en behandelprobleem kan geven
(Arch Surg.’10;145(10):947-53).
.
Zoals de onderzoekers eerst zeggen: ‘…The higher mortality may reflect higher unmeasured severity… ‘ En vervolgens, helaas: ‘…. or unique management issues in patients with psychiatric comorbidity…’. Kortom – verwevenheid. Sta open voor psychiatrie in je latere beroepsuitoefening!
.

Eerder bijv hier in CC (kleine greep vd verwevenheid items, er is veel meer - scroll maar door naar beneden)
Depressie & hart
Betablokker & delirium
PTSS & hart
PTSS & alg ziekenhuis
Appendicitis & schizofrenie
Bariatrische chirurgie & psychiatrie.
.
Foto: dr Shock
.
Okt '10

3 opmerkingen:

Nathalie Eched zei

Geachte,
Ik studeer verpleegkunde, keuzetraject psychiatrische verpleegkunde. Ik had al opgemerkt dat psychiatrische patiënten niet erg serieus worden genomen wanneer ze direct of indirect lichamelijke klachten aangeven. Al te gemakkelijk worden hun klachten als aandacht vragen afgedaan, of als hallucinatie, of als bijwerking van de medicatie (wat allemaal ook mogelijk is)Dit kan bij ernstige onderliggende pathologie toch een zeker gevaar inhouden op laattijdige diagnose, en bijgevolg onnodig (over)lijden.
Is daar inmiddels al een studie over gedaan ?
Mvg, Nathalie Eched, 3de jaars vpk Kaho Sint Lieven, Sint niklaas, België

best Joker stash zei

What a well written and compassionate article. I found your ideas and wisdom encouraging and helpful. brians clubs

Valuable Business Reviews zei

This is a great feature, so much so that you give it and give it away for nothing. Our article has generated a lot of positive interest. joker's stash