GEHEUGEN & GINKO ? NEEN

We willen de cognitie zo lang mogelijk scherp houden. We (proberen te) bewegen (en anders denken we erover, wat toch het brein traint?), we eten wat Club Confabula op de menukaart heeft en houden ons aan the ZEN rules. Begin maar ergens in CC te lezen, en je komt er wel. Maar een extra booster kan toch geen kwaad… Ginkgo biloba, erg verlijdelijk.Volgens de reclames geeft het je geheugen een booster en voorkomt het dementie. Gespeculeerd wordt over een betere bloeddoorstroming van het brein en voorkomen van neerslag van amyloïde plaques. Er begon de laatste tijd steeds meer twijfel uit wetenschapsgroepen te komen over de juisthied vd ideeën rond Ginko.


.
Toen is de
Ginkgo Evaluation of Memory (GEM) study gestart. Het ging om ouderen tussen de 72 en 96 jaar, met en normale cognitie, of heel lichte achteruitgang, zoals past bij de leeftijd. 1524 personen kregen 2 maal per dag 120 mg Ginko biloba en 1545 een placebo. Bij allen werden elke 6 mnd cognitieve testen afgenomen, waaronder een MMSE. Denk aan testen op gebied van taal, geheugen, executieve functies (plan vermogen), aandacht, snelheid etc. Ook werd jaarlijks de Alzheimer Disease Assessment Scale (ADAS-Cog) afgenomen. Mediane follow up was 6 jr, de hele studie duurde 8 jr.
.
In beide groepen bleek jaarlijks sprake van cognitief verder achteruit gaan. Er was geen verschil hierbij tussen de Ginkgo en de placebo groep. Het team paste de groep geheel aan op eventuele bias, maar leeftijd, geslacht, culturele afkomst, opleidingsniveau, cardiovasculaire status, lipidenstatus in het bloed… het had allemaal geen effect op de nulwerking vd Ginkgo. Wel was het zo dat de ouderen met een minder gezonde cardiovasculaire staus sneller cognitieve achteruitgang bleken te hebben, maar dit gold zowel in de Ginkgo als in de placebo groep (JAMA. 2009;302(24):2663-70).
.
Een grote studie. Met een negatieve uitkomst, althans, als je pro Ginkgo bent.
.
Op dit moment heeft Confabula geen evidence based argument om dit kruid aan je cocktail toe te voegen. En 'baat het niet dan schaadt het niet…', met dat soort uitspraken moet je bij plantjes altijd uitkijken. Is bovendien geen wetenschappelijk verantwoorde houding.
.
Confabula vertrouwt zelf geen enkele plant.
.
Mrt '10

Geen opmerkingen: