SERVIES GOOIEN - DOEN!

Zit je nog een beetje in je maag met het beter-niet-alleen zijn van de man? En dat het beter is voor je hart om je geliefde te koesteren? En met het risico op een gebroken hart als het misgaat? Hoe houd je je relatie optimaal? Liefdevol zijn... maar … het hoeft niet altijd pais en vree te zijn. Beter niet zelfs! Zeker niet als het gaat om discussies waarbij 1 vd 2 partners zich onredelijk opstelt of de ander aanvalt over iets wat niet klopt. Dat maakt je woedend. En wat doe je ermee? Laat je het maar zitten, omdat het toch onzin is? Ga je lopen broeden in je eentje? Of vliegt het servies door de kamer? 192 stellen werden gedurende 17 jaar gevolgd. Ze werden verdeeld in 4 groepen. Groep 1: beide partners praten erover als ze boos zijn. Groep 2: 1 partner praat, de ander onderdrukt zijn boosheid. Groep 2: 1 partner praat, de ander onderdrukt haar boosheid. Groep 4: beiden onderdrukken hun boosheid (maar blijven wel flink erop zitten broeden uiteraard). Het gaat om groep 4. In groep 4 lijkt alles koek & ei. Geen gegil, er sneuvelt geen servies. Wel vaak van die pijnlijke stiltes en gemok, zie ik zo voor me. Groep 4 bestond uit 26 stellen. Maar aan het eind van de studie, waren er nog maar 13: er waren 13 partners overleden. Onder de overige paren in groep 1,2, en 3 waren er 41 overleden. Van 27% vd stellen in groep 4 overleed 1 partner en van 23% overleden beiden (versus 19 en 6% en de andere groepen). Dit betekent dat in een setting waarin beide geliefden hun boosheid lopen weg te stoppen, het risico op een vroege dood tweemaal zo hoog is als in de andere 3 groepen. Dit risico bleef staan als werd gecorrigeerd voor bekende risicofactoren als leeftijd, roken, gewicht, bloeddruk, cardiovasculaire afwijkingen etc. Het betreft een kleine groep. De onderzoekers hebben nu een studie lopen met meer mensen en een langere follow-up (Journ Fam Comm ’08 Jan).

Helder: recept is een evenwicht tussen koesteren en een gezonde acting out! Dus, tortelduifjes: ga maar los ... een 'stormachtig liefdesleven' staat nu in een ander (healthy) daglicht!

31 Jan '08

3 opmerkingen:

Dr. Shock zei

Ik was ons servies toch al lang zat;)

Anoniem zei

Maar waaruit blijkt nu dat opkroppen de dood tot gevolg heeft? Kan het niet zo zijn dat opkroppen en jonger sterven gevolg zijn van een onderliggende, nu nog onbekende factor?

MG zei

Ja, dat vraag je je af. Je kan je wel voorstellen wat opkroppen qua stressysteem in werking kan zetten. En wat dat voor gevolgen heeft op velerlei gebied (daar hebben we het al vaker over gehad). Maar er was niet 1 lijn (richting cardiovasculair, of maligniteiten of infecties etc) bij deze groep te ontdekken. Misschien is het afhankelijk vd kwetsbaarheid die iemand heeft - waar dan vervolgens het stressysteem op aangrijpt. Maar goed, dat is filosoferend - wellicht dat die vervolgstudie daar wel wat licht op laat schijnen.. Het zou mooi zijn als ze in die studie bij de mensen die ze volgen ook lichamelijke parameters tevoren in kaart brengen en vervolgen!