STRESS IN ZWANGERSCHAP & BABY GEZONDHEID

Ook een apart verhaal. We hadden het er hier wel vaker over dat stress gedurende de zwangerschap zowel de moeder als het kind geen goed doen. Maar dit nieuwtje vind ik toch ook wel weer opmerkelijk.

174 zwangere vrouwen vulden een vragenlijst in in het 3e trimester van hun zwangerschap. Gevraagd werd naar angst en stressbelevingen – zowel gerelateerd aan de zwangerschap zelf, als in meer algemene zin. Ook werd hun cortisol spiegel door de dag bepaald. Cortisol is het stresshormoon dat door de bijnieren wordt afgescheiden, laatste stap in de HPA-as - daar hadden we het in CC al veelvuldig, zie bijv hier bij ‘PTSS & hart’ hier.
.
Van de baby’s die er geboren werden, waren er 71 eerstgeborenen. En 91 jongetjes. Gedurende het eerste levensjaar van de baby’s werden de moeders steeds maandelijks geïnterviewd. Er werd onderandere gevraagd naar de gezondheid van de kindjes en antibiotica gebruik. Na aanpassing voor andere risicofactoren, bleek dat angst en stress tijdens de zwangerschap gecorreleerd was met baby-problemen. Stress en angst gaven een 9,3% hoger risico op ademwegproblemen. Op 8,9% voor huisziekten en ook nog eens 10,7% hoger risico op algemene ziekten. En risico op een antibioticagebruik van: 7,6%. Er was geen correlatie met maag-darmproblemen
(Pediatrics;19:'10) .
.
Er zitten allerlei haken en ogen aan het onderzoek. De moeders zijn vrijwel allemaal hoog opgeleid, hebben partners en hadden gezonde ('normale') zwangerschappen. De stress is alleen uitgevraagd rond de late zwangerschap en niet in de vroege zwangerschap. Wat ook wel een heel belangrijke tijd is, omdat het kindje zich dan ontwikkelt. Ook zijn de vragenlijsten natuurlijk subjectief, uitgaand van moeders perceptie. En we hebben weinig inhoudelijke details over de tressvorm verder. Dus een heleboel om over te discussiëren. Maar toch ook iets om bij stil te staan. Meer bewustzijn van het psychisch wel bevinden van de vrouw in verwachting.
en
of
Is een baby immer leuk? Babyblues & depressie
.
Het
schone huisdier en autisme
Ook problematisch gedurende de zwangerscap: voedseltekort: Hongerwinter en verslaving
Maar ook overgewicht is risicovol in deze:
Gewicht aanstaande moeder en ADHD kind
.
En tenslotte - they are there: beschaafde baby's!
.
Nov '10

1 opmerking:

Anoniem zei

Maar misschien zijn gestresste bijna moeders ook wel gestresste moeders, die dus met ieder hoestje bij de huisarts zitten, denken dat het kind ziek is enzo. En hoe vaker je bij de huisarts komt, hoe vaker je antibiotica krijgt...