DOLHUYS - DE BOVENKAMER

Als je 11 mei een psychiatrie-actieve dag wilt hebben, ga je naar de Jelgersma lezing. En ook naar psychiatriemuseum Het Dolhuys. Dat opent dan namelijk voor het eerst haar deuren naar haar nieuwe ‘De Bovenkamer’. Het behelst een vernieuwend educatief programma waarmee jongeren van 14-18 jaar op ontdekkingstocht kunnen gaan door het puberende brein. Op 11 mei is de openingsceremonie. Gasten zijn Sharon Dijksma, voormalig staatssecretaris van Onderwijs, zij knipt het lint door. Wetenschapsjournalist Mark Mieras houdt een verhaal over het puberende brein.

.
Scholieren leren hier meer over het verband tussen lichamelijke en psychische gezondheid. Ook maken zij kennis met jongeren die psychische problemen hebben. Een goed initiatief, me dunkt.
.
Een bezoek aan De Bovenkamer bestaat uit vier onderdelen: De Hersencel, Het Breinlab, De Verdieping en Proeven van de Geest. De Hersencel is een introductie over de werking van de hersenen; wat er gebeurt in het brein van jongeren als ze verliefd, angstig of onzeker zijn?.
In Het Breinlab krijg je een film te zien waar 4 jongeren vertellen over verslaving, autisme, angststoornis en ADHD. Ook kan je er je eigen psychische toestand en persoonlijkheid testen. In De Verdieping vertellen de 4 jongeren uit de film hoe ze met hun problemen omgaan. Tenslotte: Proeven van het Brein (rondleiding door het museum met diverse opdrachten).
.
Mooie uitspraak van een vd jongeren: “… net als ieder ander heb ik een gebruiksaanwijzing. Alleen is de mijne wat dikker…’’.
.
Een grappig verhaal: de Bovenkamer is gehuisvest in een bijgebouw van het Dolhuys, het Ketelhuis. In het verleden was dit gebouw, met zijn verdiepte kelder met grote stookketels, bedoeld om het Dolhuys te verwarmen. In die diepe kelder is nu het Brainlab. Afgelopen 2 jaar heeft een echtpaar bosuil in een oude schoorsteen van het gebouw een nest gebouwd. Drie uilskuikens zijn er opgegroeid. Zie de foto!
.
Confabula says: go for it, pubers!
.
Mei '10

Geen opmerkingen: