POWER FROM ... ENERGYDRINKS?
Als ik bij colleges en tentamens op de tafeltjes kijk, zie ik bij vele studenten versnaperingen ('versnaperingen'?? - wat een raar woord is dat eigenlijk! - waar komt dat vandaan?) ter ondersteuning. Variërend van zoetigheid tot fruit. En uiteraard drank (non-alcohol, althans, neem aan dat dat in de flesjes zit - over flesjes gesproken, lees 'Mesophobian Advice' nog eens na…).
Ook zie ik veel blikjes met zogenaamde energy drinks. Begrijpelijk: volgens de producenten verbeteren de energiedrankjes "het fysieke uithoudingsvermogen, de reactiesnelheid en de aandacht’ en je zou ze dan ook moeten gebruiken ‘in periodes van verhoogde mentale en fysieke inspanning" ; "… op het werk, bij het studeren…".
Daarover nu een overzichtsartikel in het Tijdschrift voor Psychiatrie. De belangrijkste ingrediënten van energy drinks zijn cafeïne, glucose, taurine en glucuronolacton. De onderzoekers hebben een literatuuroverzicht gemaakt om uit te zoeken of energiedrankjes inderdaad je cognitieve prestaties kunnen verbeteren. En zo ja, welke ingrediënten daarvoor verantwoordelijk zijn. Inderdaad blijkt dat de gerichte en vastgehouden aandacht en reactiesnelheden gunstig worden beïnvloed door dergelijke drankjes. Verbetering van het geheugen stond minder op de voorgrond.
Maar welk ingrediënt is daar dan verantwoordelijk voor? Allereerst over de bijzondere ingrediënten als taurine, glucuronolacton, inositol, botanische extracten etc. Alleen taurine krijgt, obv spaarzaam onderzoek het voordeel vd twijfel. Het is een aminozuur dat in de hersenen een rol speelt in de osmotische regulatie, neuroprotectie en bevordering vd neurotransmissie. Bij proefdieren bleek taurine een stijging vd concentratie acetylcholine in het brein te geven; deze neurotransmitter speelt een belangrijke ril bij leren en het geheugen. Verder is er echter geen nader onderzoek naar taurine gedaan. Ook niet naar de andere stoffen. Laat staan naar combi’s.
Dan wbt cafeïne. Cafeïne wordt na inname snel geresorbeerd en bereikt na plm 30 minuten een piek in het bloed. Zoals we al eerder bespraken in Club Confabula, blokkeert cafeïne de A2 adenosine receptoren in de hersenen, wat de de uitscheiding van cholinerge neurotransmitters (als acetylcholine) bevordert. De A2 adenosine receptoren worden in verband gebracht met de geheugenfunctie van de hippocampus. Ook kan hierdoor de bèta amyloïd neurotoxiteit in het brein worden voorkomen. Ook zou er een stimulatie van de dopaminerge activiteit zijn en een toename van de afgifte van serotonine en noradrenaline. Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat cafeïne een gunstig effect had op de aandacht en concentratie (zie 'Koffie!') . En op reactietijden. Er is geen ‘bewijs’ dat er een gunstig effect is op het geheugen bij het studeren. Hoewel we het er in CC overigens eerder wel over hadden dat cafeïne mogelijk een gunstig effect had op cognitieve achteruitgang. Maar dat is iets anders dan studeren. In een energiedrankje zit gemiddeld 80 mg cafeïne, gelijk aan ongeveer 1 kopje koffie.
Tenslotte hebben de auteurs gekeken naar glucose. Glucose is natuurlijk een belangrijke energiebron voor ons zenuwstelsel. Ook is het een substraat voor de synthese van acetylcholine, wat dus belangrijk is bij leren en geheugen. Inderdaad komt uit sommig onderzoek naar voren dat glucose een stimulerend effect zou kunnen hebben op de aandacht en het geheugen, vooral via de hippocampus. Maar de berichten hierover wisselen.
Uit de beschikbare onderzoeken komt uiteindelijk naar voren dat de effecten vd energy drinks vooral te danken zullen zijn aan cafeïne. Maar het is opmerkelijk hoe weinig onderzoek er verder is gedaan naar de andere ingrediënten vd drankjes. Terwijl die ingrediënten juist, volgens de fabrikanten zo cruciaal zouden zijn…
Lees verder over cognitie op de CC WIKI.
Je kunt ook mellow zijn in je studie en bij je studie mediteren = ook goede optie.
Over studenten/studietips, meer op de WIKI (meer bewegen, daar zal het wel weer op uitkomen...zie move it).
Denk ook in Mindfulness.
Misschien moet je aan de chocola. En vergeet de rare snoepjes niet.
Eerder interessant stuk in tijdschrift voor psychiatrie: Koolstofmonoxide & depressie.
.
3 Juni '08
1 opmerking:
Taurine die vooral in energie drankjes zit schaadt eigenlijk de gezondheid, taurine is namelijk iets wat het lichaam zelf al in kleine mate aanmaakt om het hart te sturen. Zo'n blikje red bull uitdrinken verhoogt dus het taurine gehalte en zorgt er dus voor dat het hart 'beter presteert' in overdrive gaan zeg maar, wat op latere leeftijd wel eens tot hartkwalen zou kunne leiden, zeker voor mensen die dit regelmatig drinken. Een volledige review over energy drinks vindt u terug op http://archivision-directory.blogspot.com/2010/02/taurine-in-energy-drinks-schaadt-de.html
Een reactie posten