PTSS & COGNITEVE ACHTERUITGANG?

Confabula vond een krantenkop op 8 juni beetje ongenuanceerd: 'Stress in oorlog maakt dement'. Het betreft een bericht over een onderzoek dat deze maand is gepubliceerd. Gedurende 7 jaar zijn zo’n 180.000 oorlogsveteranen boven de 55 jaar onderzocht. Allen hadden bij aanvang van het onderzoek normale cognitieve functies. Van deze groep hadden er 127.938 een Post Traumatische Stressstoornis (PTSS). Shockerend hoog getal hè?

.
Na 7 jaar blijkt nu dat bij 6,6% vd veteranen zonder PTSS sprake is van cognitieve achteruitgang. In zo'n mate dat sprake is van dementie. Versus 10,6% vd veteranen met PTSS. Deze getallen bleven hetzelfde na corrective voor andere aandoeningen, zoals hersenschade, middelengebruik of depressie (Arch Gen Psych ’10;67(6):608-13.).
.
Zo hebben veteranen met een PTSS een 2-maal zo hoge kans op ontwikkelen van dementie. Schrikbarend hoge kans.
.
Vraag is wat bij deze 10,6% het pathofysiologisch mechanisme van oorlog naar PTSS – naar cognitieve achteruitgang is. Het is vast multifactorieel. Bij PTSS is aangetoond dat er regelmatig sprake is van een ontregeling vd HPA-as. Daar hadden we het vaker over. De chronische stress bij de PTSS doet een aanslag op het lichaam. Er komen ook vaak veel auto-immuunstoffen vrij (cytokines etc). Ook niet goed voor je cognitie (hier TNFa). En wat eveneens een aanslag doet op het cardiovasculaire systeem. Mensen met PTSS hebben ook vaak cardiovasculaire problemen. Daar hadden we het een week terug ook nog over. Zo kan je je voorstellen dat vasculaire schade in het brein van mensen met PTSS regelmatig voorkomt. Ook is bij beeldvorming bij PTSS hippocampus atrofie aangetoond.
.
En juist de hippocampus speelt een cruciale rol bij ons geheugen. Dat vergeet Confabula nooit, omdat ze weet dat ze helaas meer moet bewegen om de hippocampus in conditie te krijgen ... en haar cognitie daarbij. Zo komen we op lifestyle. Mensen met PTSS voelen zich niet goed. Mogelijk bewegen ze ook minder. Misschien roken ze meer, of eten anders dan de groep zonder PTSS.
.
‘Stress in oorlog maakt dement’ is een titel die mensen schrik aan kan jagen. En ook iets onontkoombaars suggereert. Enfin – laten we het maar anders bekijken. Oorlog = afschuwelijk. Afgrijslijk toch: 53 155 veteranen zonder PTSS versus maar liefst 127 938 met een PTSS! En het is uiteraard niet gezegd dat die 53 155 nergens last van hebben! Ze voldoen alleen niet aan de officiele criteria voor een PTSS.
Dus een anti-oorlog leuze kan niet afschrikwekkend genoeg zijn. Maar … je zou maar uit een oorlog komen en deze titel lezen.
.
.
Ook indrukwekend: PTSS & ziekenhuis.
.
Juni '10

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik vind de verhouding van 180.000 veteranen en daarvan ruim 120.000 die een PTSS hebben ontwikkeld wel erg hoog!
Voorgaande onderzoeken hebben een percentage van 5 tot 10% aangetoond.
Welk onderzoek heeft U gebruikt om er deze conclusie uit te trekken?

Confabula zei

Beste Anoniem,
Klopt -dat zei ik ook - ik vind het een verbazend (en schrikbarend) hoog getal.
Het is niet mijn eigen onderzek. Het is een onderzoek waarvan de resultaten staan gepubliceerd in the Archives of General Psychiatry. De link ernaar staat in het blogstukje.
Kan je daar wat mee?
Groetjes,
C.