CHOCOLA & BLOEDDRUK?

Je weet het inmiddels wel: Confabula is fan van Dr Shock. Zij deelt oa zijn liefde voor (heeel) donkere chocola. Interessant nieuws heeft hij weer in dit kader. Een review naar de effecten van donkere chocola op de bloeddruk. Dertien studies werden geïncludeerd. Hiervan 7 'open label' en 6 'dubbel blinde'. Quite bizar: in de open label verlaagde chocola de bloeddruk in 6 vd 7 studies. In de 6 dubbelblinde is dit gunstige effect slechts… bij 1 studie gemeten.
.

Vanwaar dit verschil? Mogelijk is sprake van te verschillende en inadequate bloeddruk-meetmethodes in sommige studies. Ook is de vraag of je de verschillende chocolade soorten die in de studies gebruikt zijn qua samenstelling onderling wel kunt vergelijken.
.
Maar het verschil dubbel-blind en open label is wel opvallend. Kan je chocola dubbel-blind aanbieden? Wat is een 'placebostukje' dan? En als dat placebostukje er is - hebben we te maken met een placebo effect? En … is dat dan erg?

Eerder over
chocola – start hier in CC!
Over
placebo in CC - bijv hier.
.
Juni ’10.

Geen opmerkingen: