VALLENDE BLAADJES & SEROTONINE

De bladeren vallen weer. Voor velen onder ons veroorzaakt dat een melancholiek gevoel. Bij sommigen leidt het donkerder worden van de dagen zelfs tot een 'winterdepressie'. Winterdepressies kunnen worden behandeld met lichttherapie. Dit houdt in dat de patiënt gedurende 5-10 dagen dagelijks 45 minuten belicht wordt met een 10.000 lux lamp. Het ontstaansmechanisme van de winterdepressie is niet duidelijk. Het serotonine transportereiwit passeerde vorige week al de revue. Het eiwit beheert de af- en toename van serotonine in de synapsspleet. (de communicatie-verbinding tussen zenuwcellen). 70 patiënten met een winterdepressie en 70 gezonde vrijwilligers werden gedurende 4 weken met lichttherapie behandeld. Geen van allen gebruikten antidepressiva. De patiënten met de winterdepressie werden ook in de zomer, toen zij geen klachten hadden, onderzocht. Er bleek sprake van een over-actief serotonine transportereiwit bij de patiënten met een winterdepressie. Als het transportereiwit over-actief is, haalt het als het ware teveel serotonine uit de synapsspleet, waardoor de concentratie serotonine daalt. Als de lichttherapie goed effect op de depressie had, normaliseerde de asctiviteit van het transportereiwit. Ook in de zomer, als deze patiënten geen klachten hadden, functioneerde het serotonine transportereiwit normaal. Ook bij de gezonde vrijwilligers functioneerde het eiwit normaal. De onderzoekers hebben de patiënten en vrijwilligers ook onderzocht op de 5-HTTLPR genafwijking (zie vorige stukje), maar er bleek geen sprake van deze genafwijking. (Neuropsychopharma '07). Met global heating zullen we niet spotten. Maar de wie weet heeft de herlijke portie nazomer-lux van de afgelopen dagen voor een aantal mensen een winterdepressie voorkomen, dan wel uitgesteld…

8 Okt '07

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Overigens heb ik jongstleden zondag nog kunnen vaststellen dat melancholie veroorzaakt door een mooie herfstdag toch niet de voorbode van depressie hoeft te zijn. Sterker nog: er viel een lichte toename van serotonine waar te nemen. Tenminste, zo voelde het.

MG zei

Melancholie (waarmee we uiteraard iets anders bedoelen dan een 'depressieve stoornis met melancholische kenmerken'!)- een ieder zal het anders beleven.
Melancholie kan je persoon ook goed doen. Ik denk dat je jezelf Melancholische momenten mag gunnen, bij iedere (weers-)omstandigheid -