CHOCOHOLOC UPDATE + KUNA DRINK Q-STION?

OK – Club Confabulanten, hier ligt een taak. Dr Shock en Confabula zijn Chocoholics - as you know. En afgelopen week meldt onze goede vriend wederom een positief effect van onze lievelingssoort: de heel - heel pure. Weer op cardiovasculair gebied. Twee nieuwe studies.

.
Kortgezegd:
- Prospectief bij 1216 vrouwen met een follow-up v 9,5 jaar. Drie groepen: minder dan 1 portie per week, 1-6 porties en 7 of meer. In de groep die meer chocolade at, was sprake van minder arteriële plaquevorming (atherosclerose) in de halsslagaders. Plus, deze groep waren minder opnames in ziekenhuizen of overlijdens tgv hartziekten.
- Bij een 2e studie met 8 jaar follow-up, bleek bij een chococonsumpie van 1,7 gram per dag sprake van 106 myocard infarcten en herseninfarcten. Daarmee in vergelijk: in een groep die 7,5 mg per dag at waren dat er 61. Om deze groep was de bloeddruk ook lager.
Zitten altijd discussiepuntjes in deze studies - uiteraard. Maar toch... Positief oppakken!
.
Nu de oproep van Dr Shock:
”Originally, the positive effects of cocoa were found among the Kuna Indians living longer on islands off the coast of Panama than the mainland Panama population. But these Indians drank a cocoa drink that is consumed many times a day. This drink is something completely different from our chocolate. It’s low in calories and contains the unadulterated, unstripped cocoa, its bitterness tempered by sugar. Tried to find it’s recipe on the Internet but without any luck. Recipe anyone?”
.
Foto: C’s love: the Real Dark One(s).
.
.
Jan '11

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Heel interessant, ik volg het dan ook graag. Probleem echter bij dit soort onderzoek is dat het causale verband tussen het eten van pure chocolade en het minder vatbaar zijn voor arteriële plaquevorming in de halsslagaders weleens aan een ander factor zou kunnen liggen(waarop niet wordt gemeten). Zo zou de groep van pure choco-eters weleens een heel ander eetpatroon kunnen hebben, wat gezien hun voorkeur voor bittere chocolade helemaal niet zo vreemd is. Misschien delen ze wel de voorkeur voor een andere voedingsstof die de vorming van plaque in de halsslagaders verminderd/voorkomt en waarop het onderzoek zich niet heeft gericht. Ben ik nu te kritisch of gewoon niet-positief? (ik wil n.l. wel graag positief zijn)

Anoniem zei

Hoi!
Nee - tuuuurlijk niet, dat is waar wat je zegt. Maar daarom zei Confabula volgens mij ook ook ".. er zitten altijd discussiepuntjes in deze studies - uiteraard..."
Ik denk: er is tenminste geen negatief effect van de chocola aangetoond ;)

Dr Shock MD PhD zei

Mogelijk een goed drankje gevonden, zal ik het bestellen en proberen? LOL
Zie: http://www.criobru.com/
Lijkt mogelijk op het drankje van de indianen. Wil de squaw ook een doosje?
Groeten Dr Shock

Dr Shock MD PhD zei

@anoniem Inderdaad dit is het zoveelste correlatie onderzoek, soms wordt daarbij gecorrigeerd voor confounders zoals dat heet, desondanks blijft het bewijs circumstantieel en nog niet bewijzend voor een causale relatie, helaas. Al plannen voor een promotie onderzoek?
Take care Dr Shock

Confabula zei

Dear Dr Shock!
SquawC = altijd in voor een (i.c. criobruwed)booster!
Love
C

Anoniem zei

Er zijn in zuid-amerika heel veel problemen met chocoladeters,zo erg dat ze heel erg depressief worden,zichzelf en hun omgeving verwaarlozen en zo vet worden als een varken,worden ze daarom zo depressief? Vicieuze cirkel.

huck zei

Klopt ,lees de boeken van issabel allende of gabriel garcia marquez, chocoladeters,of vreters worden er echt niet beter op,dit heb ik zelf ook ondervonden ,voelde me slecht,ziek en werd behoorlijk depressief.

huck zei

cocaine mariauana opium lsd etc is altijd nog beter dan chocolade!