KAARTJE PSYCHIATRISCH ONDERZOEK

Na die Dirrrty Stuvvvv en ter afleiding van morgenavond, maar even iets van algemeen nut. Als je met je patiënt spreekt, krijg je op allerlei wijzen informatie. De patiënt vertelt je uiteraard zelf zijn verhaal. En jij stelt gerichte vragen, waarop hij antwoord geeft en verder verhaalt. Je let ook goed op op de wijze waarop hij zijn verhaal doet, zijn houding en manier van praten. Observatie dus.
En je voelt emoties over en weer. Daar moet je je zeer bewust van zijn - niet alleen als psychiater overigens!

Ook kan je testonderzoekjes doen.
.
Uiteindelijk leg je in je verslag een en ander systematisch vast: in de 'Status Mentalis'. Dit is een vaste volgorde van beschrijving van de psychische toestand van de patient, zijn ziektebeleving en lijdensdruk en het al dan niet aanwezig zijn van psychiatrische symptomen. De volgorde = Algemene indrukken / Cognitieve functies / Affectieve functies / Conatieve functies.
.
Hierop vind je ankertjes om te gebruiken bij het anfnemen van de algemene en speciële anamnese, sociale anamnese, voorgeschiedenis, biografie etc etc.
Vervolgens staat in de vaste volgorde de 'Status Mentalis' uitgewerkt, met diverse details, in de standaard volgorde. Plus een overzicht met uitleg van de DSM-IV assen, waarover ik je eerder vertelde hier in CConfabula - zie hier DSM IV.

Mooi om bij je te hebben als reminder, zowel voor studenten (in bijv het 2e jaars onderwijs gaat het juist over het psychiatrisch onderzoek!) als co-assistenten!
.
Foto is van dr Shock! Check zijn prachtige galerie. Confabula zal je er binnenkort nog wat van tonen.
.
Feb '10

2 opmerkingen:

Dr Shock MD PhD zei

Handig kunnen we dit niet vouwen en plastificeren, hebben we handel.
Zal het mijn studenten laten weten, volgende week college.
Groeten Dr Shock

Confabula zei

Hi Dr Shock,

Ja, je kunt hem juist heel mooi omklappen, dan heb je een dubbelzijdig kaartje in je pocket!

Love
C