CHOCOHOLIC ADVISE

Serotonine, tryptofaan, bananen, melk … chocolade!! Eindelijk een wetenschappelijke onderbouwing om je chocolade excessen goed te praten? Chocolade is een favoriet troost-hapje. Zowel wij identiteitsloze Nederlanders als de Britten hebben zich gedurende de regenachtige zomermomenten verwend met chocolade. De omzet van repen chocolade groeide in Nederland met 14% en die van bonbons met 11%. In totaal steeg de omzet in chocolade met 10% naar 73.500.000 euro. Pure chocolade bevat nog het meeste tryptofaan. Echter, de hoeveelheid is onvoldoende om een verhoging van de concentratie serotonine te geven. Het kan best zijn dat jij ervaart dat je je beter voelt door chocolade, maar neurotransmitter-technisch is het niet te verklaren (Parker G et al. J Affect Disord. ’06;92:149-59). Daar komt bij: witte en melkchocolade zijn het meest populair. Wat is het dan? Een verslaving? Het brein van 8 chocoholics ('cravers') en 8 mensen die wel van chocolade hielden, maar geen 'craver' waren, werd onderzocht met een fMRI-scan. Ze kregen plaatjes van chocolade te zien, chocolade te proeven en beide tegelijk. Het proeven van chocolade gaf zowel bij de chocolholics als de niet-chocolholics een verhoogde activiteit in het smaakgebied van het brein (insula anterior). Er was verschil tussen de 2 groepen: het zien van plaatjes van chocoladerepen gaf alleen bij de chocoholics een activatie van de mediale orbitofrontale cortex en het ventrale striatum. Een combinatie van het zien van plaatjes van chocolade plus het proeven van chocolade gaf een nòg sterker effect in de orbitofrontale cortex plus een verhoogde activiteit in de gyrus cinguli. De verhoogde activiteit in deze gebieden ging gepaard met een significant subjectief gevoel van welbevinden en blijheid. Het gaat dus niet alleen om het proeven en eten van chocolade. Het zien alleen al brengt ons in de problemen. De orbitofrontale cortex, de gyrus cinguli en het striatum zijn gebieden die bij verslavingen een rol spelen. Het ventrale striatum ken je nog van de dwangmatige muisjes. En ook van de verslaafde muisjes (nucleus accumbens). Een chocolade verslaving - hoe kom je ervan af? De onderzoekers geven een eerste tip voor chocoholics die willen minderen: "The take-home message is that if you want to limit [chocolate] intake, you could limit the extent to which you are exposed to the combination of sight and taste. For example, you could eat in the dark". … wat ook heel spannend kan zijn... (Rolls et al. Eur J neuroscie ’07;4:1067-76).


27 Sept '07

Geen opmerkingen: